Liers Centrum voor Textiele Kunsten

Liers Centrum voor Textiele Kunsten

 
 

Het centrum is gevestigd in de voormalige kapel van het Sint-Barbara en Sint-Beatrix-Godshuis en stelt de unieke Lierse kant tentoon. In het atelier is er een permanente demonstratie van kant en parelwerk.

LIERSE KANT
De Lierse Kant is een unicum binnen de kantwereld: het is geen kloskant, maar tulekant. Met een haakje worden kettingsteken in verschillende diktes katoen op tule geborduurd. Dit geeft dan schaduweffecten.
Naast deze kant werd Lier ook wereldbekend met het perleren. Pareltjes en pailletten worden met kettingsteken op tule geborduurd om zo luxueuze handtassen en avondjurken te creëren.

Vandaag is Lierse kant een vrijetijdsbesteding, nog altijd onderwezen in de Lierse Academie voor Schone Kunsten. Oud-leerlingen beoefenen hun hobby met passie in verschillende kantverenigingen in en rondom het begijnhof. De verenigingen geven demonstraties in het vervaardigen van kant en er is gelegenheid tot het kopen van de Lierse kant.

GODSUIZEN
Godshuizen werden tijdens de middeleeuwen gesticht als onderkomen voor bejaarden en behoeftigen.

Het Sint-Anna en Sint-Joachim Godshuis (1588) is oorspronkelijk gevestigd in de Kluizestraat. Het wordt in 1613 overgebracht naar de Begijnhofstraat. Het Sint-Beatrix Godshuis (1848) staat iets verder in dezelfde straat. Rond 1863 fusioneren de beide godshuizen.

Na de overbrenging van het Liers Centrum voor Textiele Kunsten, Lier ,kant, parelwerk, ambacht, erfgoed, perleren, tulekant
Sint-Barbara Godshuis (± 1870) vanuit de Rechtestraat krijgt het Godshuis zijn huidige vorm en dubbele benaming.
Het bestaat uit een geheel van kleine woningen rond een binnentuin.

Waar
Sint-Beatrix en Sint-Barbara Godshuis
Begijnhofstraat 24, 2500 Lier
51.1289009 - 4.5678307
Wanneer
  • Maandag - dinsdag van:00tot:00
  • Donderdag van:00tot:00
Prijs
gratis
Contact
toerisme@lier.be
Telefoon: 03 480 04 30, +32 3 8000 555
Thema
Erfgoed
Trefwoorden
immaterieel erfgoed, Bevestigd2020, bevestigd2021
Links
www.toerismelier.be
Aantal reacties 0
Schrijf als eerste een reactie