Prof.dr.J.P. VAN BENDEGEM "Wat een mens bezighoudt - het hoeft niet altijd Corona te zijn!"

Prof.dr.J.P. VAN BENDEGEM "Wat een mens bezighoudt - het hoeft niet altijd Corona te zijn!"

 
 

Samen met de stad Lier zorgen we er voor dat voor uw en onze veiligheid alle COVID19- maatregelen worden nageleefd en gehandhaafd.
Prof.dr. Jean-Paul VAN BENDEGEM studeerde aan de UGent eerst wiskunde, nadien wijsbegeerte. Hij doceert in Gent en aan de Vrije Universiteit Brussel de vakken logica en wetenschapsfilosofie. Van zijn protestants-christelijke achtergrond evolueerde hij naar het atheïsme. Over zijn voordracht "Wat een mens bezig houdt !" schrijft hij : na dertig, veertig jaar bezig geweest zijn met filosofie, wiskunde, wetenschappen en kunst kan het geen kwaad om terug te blikken en te proberen een rode draad te zien doorheen mijn activiteiten. Onvermijdelijk komen mijn boeken "Tot in de eindigheid", "Wat ik nog wil schrijven","Verdwaalde stad", "De vrolijke atheïst" en het dit najaar te verschijnen "Wijs, grijs en puber - Pleidooi voor een burgerlijk ongehoorzame senior" ter sprake. Hoewel het om een hoogstpersoonlijk verhaal gaat, zullen ook maatschappelijke ontwikkelingen en fenomenen besproken worden die ons allemaal aanbelangen. En dan kan je niet om de COVID19-pandemie heen. Als wiskundige heb ik zo mijn vragen over de curve die steeds maar moet afgevlakt, zo niet vernietigd worden. Moet de horizontale lijn (de ziekenhuiscapaciteit) niet naar rechtsboven bijgesteld worden ? Virussen en bacteriën behoren tot onze familie van levende wezens , ze zijn in biomassa en in aantal de grootste soorten. In onze kijk op de aanpak van de pandemie ziet men een spanning tussen de humaan-sociale wetenschappen en de exacte wetenschappen. En gaat onze maatschappij nadat alles achter de rug is, er niet totaal anders uitzien ? Het hoeft dus niet altijd corona te zijn (of te blijven) !

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar
Liers Cultuurcentrum
Aarschotsesteenweg 3, 2500 Lier
51.1248976 - 4.5757535
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen
Organisatie
Humanistisch Verbond Vrijdenkend Lier Uitstraling Permanente Vorming Lier
Prijs
€ 5,0 Basistarief: 5,00 €; leden jongeren (-25 jr) Uitpas kansentarief andere dan Lier: 3,00 €; Uitpas kansentarief Lier: 1,00 €
Reservaties
hvv.vrijdenkendlier@telenet.be
Telefoon: 03 480 89 23
Contact
upv.kernlier@upv.name, lier@demens.nu
Telefoon: 0495 431 429
Thema
Zingeving, filosofie en religie
Trefwoorden
zingeving, filosofie, wiskunde, wetenschappen, covid-19
Aantal reacties 0
Schrijf als eerste een reactie