Timmermans-Opsomermuseum

×

Error message

  • Notice: Undefined variable: uitpas_user in culturefeed_uitpas_user_register_cta_get() (line 13 of /var/www/vhosts/uitinlier.be/httpdocs/sites/all/modules/culturefeed/culturefeed_uitpas/includes/user_register.inc).
  • Notice: Trying to get property of non-object in culturefeed_uitpas_user_register_cta_get() (line 13 of /var/www/vhosts/uitinlier.be/httpdocs/sites/all/modules/culturefeed/culturefeed_uitpas/includes/user_register.inc).

Timmermans-Opsomermuseum

 
 

Het cultuurhistorisch museum toont werken van Lierse schrijvers en kunstenaars die hebben bijgedragen tot de culturele uitstraling van de stad. Bekijk onder andere het smeedwerk van Lodewijk Van Boeckel, schilderijen en grafiek van Isidore Opsomer en een uitgebreide verzameling boeken, tekeningen en foto's van en over Felix Timmermans, de bekendste 'geboren Lierenaar'.

MUSEUM
Het Timmermans-Opsomerhuis is een cultuurhistorisch museum. Werken van Lierse schrijvers en kunstenaars die hebben bijgedragen tot de culturele uitstraling van hun stad, staan er centraal.Ongetwijfeld de bekendste "geboren Lierenaar" is Felix Timmermans, auteur van ondermeer Pallieter, Boerenpsalm, De zeer schone uren van juffrouw Symforosa begijntje. Behalve schrijver was Timmermans ook tekenaar, etser en schilder. Timmermans werd geportretteerd door Isidore Opsomer, aan wiens werk de gelijkvloerse verdieping is gewijd. In 1900 kreeg kunstsmid Lodewijk Van Boeckel op de wereldtentoonstelling van Parijs de hoogste onderscheiding en was hij de top in zijn branche. Ook hij kreeg in het museum een zaal. Hetzelfde geldt voor de jonggestorven historicus en literator Anton Bergmann. Verder gaat de aandacht nog naar dirigent Renaat Veremans en architect en kunstschilder Flor Van Reeth.

MONUMENT DE GROOTE HOFSTADT
In de 17de eeuw was dit bakstenen huis een lusthof met broeikassen, een blekerij, een tuin en hooilanden ontstaan op oude beemden. Aan de straat vertonen de L-vormig geschikte lijstgevels nog enkele aspecten van de tradionele bak- en zandsteenstijl. In de 18de eeuw werd het poortrisaliet toegevoegd in de hoek en kreeg de voorgevel een deurvenster met balkon en een dakvenster met een gebogen fronton. Aan de gekasseide binnenplaats ontvouwt zich een classisistisch geheel met centraal een risaliet onder een driehoekig fronton.
Het huis werd in 1917 eigendom van de stad en het werd in 1968 ingericht als Timmermans-Opsomerhuis.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar
Timmermans-Opsomermuseum
Netelaan 4, 2500 Lier
51.1286859 - 4.5707007
Wanneer

tot

Reservaties
Telefoon: +32 3 8000 394
Contact
musea@lier.be
Thema
Schilderkunst
Links
musea.lier.be
Aantal reacties 0
Schrijf als eerste een reactie