Vlaams Radiokoor - Entartete Musik

Vlaams Radiokoor - Entartete Musik

 

Die stille Stadt

Een nederig eerbetoon vervat in een muzikale reis. Startpunt: het bruisende Berlijn uit de jaren ‘30, met zijn bloeiende en vernieuwende kunstscène. Volgende halte: de gruwel van de Holocaust, het label ‘verdorven kunst’, angst, wanhoop, verborgen en verdwenen kunstenaars. Maar muziek overleeft, vertelt ons de levens en dromen van deze verboden en vermoorde generatie.

In 1938 opende het naziregime tijdens de Reichsmusiktage in Düsseldorf een tentoonstelling rond muziek met als thema: ‘Entartete Musik’. Ze verzamelden voorbeelden van wat in hun ogen gedegenereerde muziek was: jazz of 'Nigger-Musik', de atonale uitingen van de Tweede Weense School, muziek van Joodse componisten, 'muziekbolsjewisme'. Gustav Mahler, Alban Berg, Arnold Schönberg, Kurt Weill, Ernst Krenek, Hanns Eisler, Paul Hindemith, Mischa Spoliansky. Het waren maar enkele namen op de lange lijst van verdorven componisten.

Tal van musici en componisten voelden de bui begin jaren dertig al hangen en emigreerden tijdig naar het buitenland, waar ze vaak weer van nul moesten beginnen. Anderen werden gedeporteerd naar één van de concentratiekampen, of, als ze meer ‘geluk’ hadden, naar het modelgetto in Theresiënstadt. Daar bood de muziek een welkome afleiding van de barre omstandigheden en de continue angst. Het grootste deel van hen kwam uiteindelijk om, en allen werden ze na de oorlog bijna vergeten.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar
Jezuïetenkerk, Lier
Gasthuisvest, 50, 2500 Lier
51.1286308 - 4.5740133
Wanneer
Deze activiteit is afgelopen
Organisatie
Liers Cultuurcentrum
Prijs

€ 17,0

Kansentarief voor UiTPAS Lier: € 3,4

Basistarief: 17,00 €; UiTPAS Lier: 16,00 €
Reservaties
www.lierscultuurcentrum.be/programma/...
Contact
info@lierscultuurcentrum.be
Telefoon: 03 488 06 79
Thema
Klassieke muziek
Trefwoorden
ook voor jongeren
Aantal reacties 0
Schrijf als eerste een reactie