Zimmertoren

×

Error message

  • Notice: Undefined variable: uitpas_user in culturefeed_uitpas_user_register_cta_get() (line 13 of /var/www/vhosts/uitinlier.be/httpdocs/sites/all/modules/culturefeed/culturefeed_uitpas/includes/user_register.inc).
  • Notice: Trying to get property of non-object in culturefeed_uitpas_user_register_cta_get() (line 13 of /var/www/vhosts/uitinlier.be/httpdocs/sites/all/modules/culturefeed/culturefeed_uitpas/includes/user_register.inc).

Zimmertoren

 
 

Louis Zimmer werd geboren te Lier op 8 september 1888 en overleed er op 12 december 1970. Hij was uurwerkmaker, autodidact in de astronomie en uitvinder van drie wereldberoemde werken: de Jubelklok, de Astronomische Studio en de Astronomische Wonderklok.

In de Zimmertoren zijn sinds 1930 de Jubelklok en de Astronomische Studio (op de 1ste verdieping) ondergebracht. Deze heeft een planetarium en een draaiend hemelgewerlf dat het noordelijk halfrond voorstelt. Op de 2de verdieping bevindt zich het mechanisme dat gestuurd wordt door een 'moederklok'. Deze is zodanig opgevat dat elke zes seconden alle onderdelen van de Jubelklok en de Astronomische Studio in beweging worden gebracht. De Jubelklok met Astronomische Studio tellen samen 75 voorstellingen.

Het bijhorend paviljoen werd in 1960 gebouwd in opdracht van het stadsbestuur om er de Wonderklok in onder te brengen. Deze werd door L. Zimmer gebouwd voor de wereldtentoonstelling te Brussel van 1935. De wonderklok verhuisde daarop naar de wereldtentoonstelling van New York, waarvan het pas 16 jaar later zou terugkeren. De constructie is 4,87m hoog, weegt 2041kg en heeft 93 wijzerplaten en 14 automaten. Hiermee toont ze de uurindeling, de watergetijden, de tijdrekeningen, de echte en schijnbare bewegingen van de zon, aarde, planeten, kometen, enz.
Verder bevinden zich in het paviljoen nog een aantal kleinere klokken van de meester en een reconstructie van zijn werkplaats.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Waar
Zimmertoren
Zimmerplein 18, 2500 Lier
51.129101 - 4.570522
Wanneer
  • Dinsdag - zondag
Organisatie
Zimmertoren
Prijs
€ 4,0 0 tot 5 jaar: gratis 6 tot 15 jaar: 2 euro 16 en ouder: 4 euro groepen, minimum 15 personen: 3 euro
Contact
info@zimmertoren.be
Telefoon: +32 3 8000395
Thema
Wetenschap
Links
www.zimmertoren.be
Aantal reacties 0
Schrijf als eerste een reactie