Cultuurprijzen 2022

De Gilde van de Lierse Pijnders ontving vrijdag 5 mei de Cultuurprijs 2022 van de stad Lier. De Koninklijke Moedige Bootvissers kregen de Lifetime Achievement Award. Naast De Gilde van de Lierse Pijnders waren ook Dirk Van der Auwera, Joachim Lambrechts en Herman Bonné genomineerd. De Koninklijke Moedige Bootvissers wonnen dan weer van de Poppentovertrein, Paul Van Steenkiste, Frans Van Bosstraeten, Frieda Tibax en Henri Melis.

De Gilde van de Lierse Pijnders is een vereniging van vrijwilligers die instaat voor het dragen van de reuzen en de fabeldieren en voor het bemannen van de praalwagens. Ze nemen dus onder meer deel aan de Ommegang, de GrOOte Zondag en evenementen in andere gemeenten.

De Koninklijke Moedige Bootvissers werd in 1932 opgericht, toen een dertigtal palingvissers zich verenigden om hun belangen te dienen. Het palingvissen of palingdraaien was een typische vismethode voor de stad Lier. Van op platbodems werden vierkante netten neergelaten en verder gesleept zonder zeil of motor. Ze bewogen zich enkel voort op de stroming. In 1974 werd het palingdraaien bij wet verboden, zodat de bootvissers hun hobby moesten stopzetten. Sinds het begin van de jaren tachtig kregen ze van de stad de toelating om met toeristen op de Binnennete te varen. “Dat zijn er ondertussen 16.000 per jaar”, zegt voorzitter Maurits De Smedt. “Dat is mogelijk dankzij zestien vaarders-gidsen en zes logistieke medewerkers. Onze vereniging levert al decennia lang een grote bijdrage op zowel educatief als op cultureel-toeristisch vlak.”

foto's (c) Lier in Beeld