Erkenning relieken - 26/09/2015

Van in de vroege Middeleeuwen hebben de Lierenaars bijzonder veel zorg gedragen voor de relieken van hun stadspatroon Sint-Gummarus. Zo werd de staat van de relieken, bewaard in een verzegelde reliekkoffer, op verschillende tijdsstippen gecontroleerd in aanwezigheid van een bisschop. Dit gebeuren vindt nu voor de 13de keer plaats.

Dit historisch evenement vindt slechts één maal per 25 jaar plaats. Mis je afspraak met de Lierse geschiedenis niet! Na de erkenning worden de relieken terug opgeborgen in de reliekkoffer die opnieuw wordt verzegeld. Vervolgens worden ze in een lichtprocessie door de met kaarslicht getooide straten van de binnenstad rondgedragen, richting stadhuis, waar burgemeester Frank Boogaerts Sint-Gummarus opnieuw zal erkennen als patroonheilige van de stad Lier.

Ter gelegenheid van deze lichtprocessie wordt de straatverlichting gedoofd op het Kardinaal Mercierplein (kant hoofdportaal kerk), in de Rechtestraat en op de Grote Markt tussen 19.30 en 22.30 uur. Het broederschap van Sint-Gummarus zorgt ervoor dat alle aanwezigen bij het buitengaan van de kerk een processiekaars krijgen. Ook andere toeschouwers kunnen er, indien gewenst, een processiekaars afhalen.

De erkenning van de relieken en de lichtprocessie zijn de enige momenten om de 25 jaar waar de Lierenaars en alle andere aanwezigen het kleine koperen schrijn, met de door zijvenstertjes zichtbare relieken van Sint-Gummarus, kan zien.

 

  • Wanneer za 26/09/15 om 19:00
  • Waar Sint-Gummaruskerk, Kardinaal Mercierplein zn, 2500 Lier